Sok z aronii

Sok z aronii

ARONIA to krzew z rodziny Rosaceae (różowatych) i jest spokrewniona z jarzębiną (kiście aronii bardzo przypominają jarzębinę, są nieco większe i mają czarny kolor). Pochodzi z Ameryki Północnej i dopiero w XVIII wieku sprowadzono ją do Europy. Aronia szybko rośnie i silnie się krzewi. Wysokość krzewów wynosi od 2 do 2,5 metra, ale na żyznych glebach w okolicy Topólczy osiąga wielkość 4 metrów. Krzewy aronii mają małe wymagania glebowe, lubią słońce i są odporne na mróz. Roślina kwitnie w połowie maja i dlatego nie przemarza podczas wiosennych przymrozków jak większość drzew owocowych. Owoce aronii są bardzo zdrowe i nie zawierają śladów pestycydów, ponieważ aronia nie wymaga oprysków przeciw chorobom czy szkodnikom.

Warto też wiedzieć, że owoce aronii nie akumulują takich pierwiastków jak ołów, arsen, kadm czy cyna. Wyniki wielu badań naukowych dowodzą, że związki chemiczne zawarte w owocach aronii dobrze oddziaływują na organizm człowieka i warto je polecić:

  • w profilaktyce chorób serca i układu krążenia,
  • w profilaktyce chorób nowotworowych,
  • w profilaktyce chorób układu nerwowego (choroba Alzheimera, Parkinsona),
  • dla polepszenia pamięci i wzroku,
  • do ochrony przed promieniowaniem UV.

Warto przygotować w domu przetwory z aronii np. aronię z jabłkami lub śliwkami. Czysty sok z aronii wielu osobom wydaje się nieco „cierpki”, dlatego często miesza się go np. z sokiem jabłkowym. A oto przepis na smaczny sok z aronii z liśćmi wiśni.

Przepis na sok z aronii

6 szklanek ARONII (może być więcej 2 litry), 300 liści z wiśni, 4 litry wody – zagotować wszystko i gotować przez 0,5 godziny, potem odcedzić przez gazę i dodać 50g kwasku cytrynowego i 3kg cukru – zagotować wszystko i gotować przez 15 minut… potem szybko wlać do suchych słoiczków i zakręcić. SMACZNEGO!!!