Nalewka z tarniny

 

alternatiwe text

Przymrozki tuż tuż, więc czas na "Tarninówkę".


1,5 kg owoców tarniny po pierwszym przymrozku umyć i bardzo dokładnie osuszyć. Szczelnie zapakować i zamrozić na dwa tygodnie. Zamrożone owoce wsypać do słoja, zalać mieszaniną 1 l spirytusu 95% i półlitra wody. Zostawić na 3 miesiące w ciemnym miejscu, poruszać słojem jak się przypomni. Potem zlać nalew, owoce odcisnąć, wlać pół litra wody i zostawićna tydzień. Zlać i teraz bardzo mocno odcisnąć. Do drugiego słoja włożyć 6 goździków, 10 suszonych jagód jałowca - lekko rozgniecionych, sok z połowy cytryny, 150 g cukru, 10 łyżek miodu. Zalać to mieszaniną ćwierć litra spirytusu 95% i tyleż wody. Zostawić na dwa tygodnie,potrząsać słojem, aby się cukier i miód rozpuścił. Zlać. Połączyć oba nalewy i odstawić na co najmniej pół roku, a najlepsza dopiero za dwa lata. (znalezione gdzieś w internecie).
To testujemy !!!